Fullscreen_img_4312
KØS

Hele Danmarks
museum for kunst
i det offentlige rum

Tilmeld dig nyhedsbrevet


/

KØS
Nørregade 29
4600 Køge
56 67 60 20
info@koes.dk

Tirsdag–Søndag 11-17
Mandag lukket
40 min fra
København H

TO MOVE AND BE MOVED af Iván Argote

Iván Argotes første soloudstilling i Skandinavien vises på KØS Museum for kunst i det offentlige rum. Offentlige rum genforhandles og giver plads til nye fortællinger i billedkunstner Iván Argotes udstilling TO MOVE AND BE MOVED, som kan opleves på KØS fra 22. juni til 17. november 2024.

ivan argote statue
Foto af Christian Brems.

Vores byrum er fulde af symboler og storslåede monumenter, der er med til at opretholde og definere en fælles forståelse af historiske begivenheder, autoriteter og magtpositioner. Og det er netop de indgroede paradigmer, som Iván Argote får os til at se med nye øjne.

Den fremadstormende colombianske billedkunstner er blevet internationalt anerkendt for sine dristige og drillesyge interventioner, installationer, skulpturer, film og performances i offentlige rum, der sætter monumenters betydning under lup. Senest ved årets Venedig Biennale med værket Descanso: En kopi af Christopher Columbus-statuen på Plaza Colón i Madrid, lagt ned i græsset på biennalens Giardini område, hvor invasive blomster og planter livligt overtager den.

Fortid og fremtid genforhandles
Argote bruger ofte humor til at sætte spørgsmålstegn ved de symboler, der omgiver os i offentlige rum. I værkserien Wild Flowers reproducerer Argote forskellige dele af George Washington statuen på Wall Street og lader dem fungere som urtepotter for planter, der fratager statuen dens heroiske status. Ved midlertidigt at flytte monumenter forbundet med kolonitiden, fx skulpturen af Christopher Columbus i Madrid, Flaminio-obelisken i Rom eller mindesmærket for Joseph Gallieni i Paris, foreslår han en – både bogstavelig og symbolsk – ‘bevægelse’, som opfordrer os til at udfordre monumenternes autoritet. Og ikke mindst til at forestille os, at både fortiden og fremtiden kunne være anderledes.

TO MOVE AND BE MOVED præsenterer en større installation i museets forhal og en retrospektiv præsentation af en række af Argotes mest markante interventioner i offentlige rum i Madrid, Rom, Paris og Sydamerika i form af skulpturer, installationer, film og performances.

ivan argote - levitate
Foto af Christian Brems.

OM IVÁN ARGOTE
Iván Argote er født 1983 i Bogotá, Columbia og bor og arbejder i Paris, Frankrig. Som billedkunstner og filminstruktør skaber han skulpturer, installationer, film og interventioner, der sætter menneskelige relationer, institutioner, magt og tro til diskussion. I hans værker bliver dominerende historiske fortællinger kritisk, men kærligt afmonteret med ømhed og humor som værktøjer.

I 2024 deltog Iván Argote i hovedudstillingen i Giardini Della Biennale, Venedig, med et nyt offentligt kunstværk, Descanso, som en af fem kunstnere inviteret til at skabe udendørs installationer på Venedig Biennalen. I september 2024 deltager Argote i Lyon Biennalen. Hans værker indgår i permanente samlinger på talrige prestigefyldte institutioner over hele verden, herunder Guggenheim Museum (New York, USA); Centre Pompidou (Paris, Frankrig); ASU Art Museum (Phoenix, USA); Cisneros Fontanals Art Foundation (Miami, USA); Colección de Arte del Banco de la República (Bogotá, Colombia); Kadist (San Francisco, USA) og MACBA (Barcelona, Spanien).

OM UDSTILLINGEN
TO MOVE AND BE MOVED er kurateret af Irene Campolmi, senior kurator på KØS Museum for kunst i det offentlige rum. Udstillingen er udviklet i samarbejde med Perrotin (Paris, Hong Kong, New York, Seoul, Tokyo, Shanghai, Los Angeles) og Iván Argote Studio og med sponsorater fra Eidotech og Søberg Lystek. Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og Knud Højgaards Fond.